IT rádce pro školy: 5 tipů, jak zefektivnit IT systémy vaší školy a zároveň snížit své výdaje

Přechod do cloudu, efektivní IT systémy nebo robustní zabezpečení – moderní technologické zázemí se dnes už nemusí týkat jen soukromých firem. Naopak v současné době, kdy prudce narůstají náklady a vzrůstají bezpečnostní rizika, mohou být tato řešení velkou pomocí i pro školy. Ve spolupráci s IT odborníky mohou ředitelé škol poměrně snadno zmodernizovat a zabezpečit systémy a výrazně tím také snížit své výdaje.

Aktuální situace není přívětivá pro nikoho – stoupající náklady na energie, rostoucí ceny spotřebního zboží a vzrůstající rizika spojená s kybernetickou i fyzickou bezpečností. Firmy, instituce, ale i školy musejí hledat na jedné straně výrazné úspory. Na straně druhé ale musí stále disponovat moderními a zároveň bezpečnými systémy.  

Pozitivní zprávou je, že i za těchto zdánlivě protichůdných okolností pro vás existuje řešení. V tomto článku vám nabízíme 5 konkrétních kroků, které mohou být pro vaši školu inspirací. Některá řešení můžete zvládnout vlastními silami, u některých budete pravděpodobně potřebovat pomoc IT odborníků.

#1 Přesuňte svou školu do cloudu

Využití cloudu ve školách

Přestaňte se spoléhat na fyzické servery. Mají vysoké pořizovací náklady a v prvních letech ani plně, s velkou pravděpodobností, nevyužijete jejich kapacitu. Navíc si dost připlatíte za spotřebu elektrické energie, za jejich pravidelnou údržbu i za jejich umístění a zabezpečení. 

Výhodou není ani zálohování fyzického serveru – vyžaduje vyšší náklady než v případě cloudu a vystavujete se značnému riziku, že po hackerském útoku nebudou použitelné. Naopak migrací do špičkově řízeného cloudu vám všechny výše uvedené starosti a náklady zmizí prakticky ihned.

#2 Spolehněte se na repasovaná zařízení 

S repasovanými zařízeními mají mnohé firmy letité zkušenosti. Nečekejte poničené počítače nebo pomalé systémy. Pokud je kupujete od IT profesionálů, jsou všechna zařízení a systémy odladěné, otestované a fungují jako zbrusu nové. A co tím získáte? 

Dostanete zařízení, která svými parametry co nejlépe odpovídají vašim účelům. U nás vám k nim navíc doložíme celou historii a získáte na ně až 3 letou záruku. To samé vám můžeme nabídnout při nákupu legálně repasovaných licencí softwaru. Zároveň vás také potěší jejich přijatelné ceny a plošné slevy. 

#3 Využijte pravidelný pozáruční servis

Při nákupu nových zařízení na to většinou nemyslíte… Ale záruční doba dokáže uběhnout velmi rychle a náhle může vaše IT vybavení přestat fungovat. Potom už jste často donuceni k náročným opravám, které se mohou velmi prodražit.

Naopak profesionální údržba a monitoring počítačů, notebooků, tiskáren a dalších systémů přináší dlouhodobé ovoce. Mnozí ředitelé škol se u nás několikrát přesvědčili, že pravidelný dohled od externích IT specialistů se jim vrací v celkové spokojenosti s IT vybavením i v dlouhodobých nákladech. 

#4 Zabezpečte robustně své systémy

Ačkoliv v tomto článku klademe bezpečnost až na 4. místo, měla by být spíše na místě prvním. Je dobré si uvědomit, jak velká jsou v současnosti rizika a jak snadné je nedokonalou ochranu prolomit. Naše zkušenosti potvrdily, že teprve opravdový útok přiměje uživatele ke kvalitnímu zabezpečení. 

Rizikům se dá ovšem vždy efektivně předcházet. Stačí k tomu pár zkušených IT profesionálů a ověřené technologie. Náklady na ně jsou mnohonásobně nižší než následné problémy ve formě úniků citlivých dat, ztrát záloh, nefunkční obnově dat, nedostupnosti kritických služeb a mnoha dalších. 

#5 Nezapomeňte na fyzickou bezpečnost 

Zabezpečení prostor škol

Vedle IT bezpečnosti byste neměli zapomínat ani na fyzickou bezpečnost. Krádež či poškození počítačů, tiskáren, kabelů, serverů apod. vám může ve výsledku způsobit podobné komplikace jako hackerský útok

Naši IT experti znají spoustu ověřených strategií, jak zajistit fyzickou bezpečnost systémů a zařízení ve vaší škole. Takové investice navíc nejsou ani zvlášť nákladné v porovnáním s tím, co můžete ztratit. 

Mějte odvahu změnit IT zázemí své školy

Poraďte se s externími specialisty a nechte si předložit nabídku na modernizaci vašeho IT zázemí. Zajistíte tak svým kolegům i studentům vyspělý výkon, dokonalou stabilitu a robustní bezpečnost. Navíc tímto krokem ušetříte významné peníze, které můžete využít na další potřeby vaší školy. 

Při svém rozhodování můžete oslovit také Firemní ajťáky. Jejich široký tým IT odborníků má bohaté zkušenosti ze soukromých firem, ale i státních institucí či škol. A nemusíte se obávat, že by pro vás nenašli řešení. Nastaví vám takovou strategii, která bude odpovídat vašim požadavkům a možnostem

Kontaktujte nás na tel. +420 720 939 789 a získejte 60 minut konzultace zdarma.

60 minut konzultace zdarma

Hledáte parťáka pro konzultaci IT projektu?

Pojďme na to