Co je VPN a proč by vaši firmu měla zajímat

Firmy při zabezpečování svého IT většinou zprovozní spolehlivý antivirus a neprolomitelný firewall, ale často zapomínají na třetí klíčový pilíř: VPN neboli virtuální privátní síť. Důležitá přitom není jen pro velké podniky, používat by ji měly i společnosti o pár zaměstnancích. Co tedy VPN je a proč jí věnovat pozornost?

CHCI NASTAVIT FIREMNÍ VPN

Stačí malá skulinka v zabezpečení firemního IT a škody se mohou šplhat do závratných částek. Aby k tomu nedošlo, je důležité nechat si kromě jiných služeb zprovoznit také VPN. Pokud jste o ní doposud neslyšeli, čtěte pozorně dál. Možná se díky tomu v budoucnu vyhnete problémům.

Co je to VPN? 

Jakkoli zní pojem VPN tajemně, není to nic, čemu by nerozuměl běžný uživatel počítače. VPN je zkratka pro virtuální privátní síť (anglicky Virtual Private Network) a jde o službu (nástroj), která zajišťuje šifrované zabezpečené připojení, ať už se k internetu připojíte kdekoliv na Zemi.

Díky VPN budete v bezpečí i na veřejných nebo jiných nezabezpečených Wi-Fi sítích. Zajistí, aby nikdo nemohl na na dálku sledovat, které webové stránky procházíte, jaké zadáváte osobní údaje nebo kde se zrovna nacházíte.

Firemní VPN aneb bezpečný vzdálený přístup

VPN se tedy stará o anonymitu uživatele v rámci internetu a společně s antivirem a firewallem patří k nejdůležitějším prvkům IT bezpečnosti. Je ale potřeba rozlišovat mezi VPN pro osobní účely a tzv. firemní VPN. 

Zatímco jednotlivci VPN používají pro bezpečné a pokud možno anonymní surfování na internetu, pro firmy je dnes důležitá primárně z jiného důvodu: aby se jejich zaměstnanci mohli odkudkoliv na světě (tedy vzdáleně) bezpečně připojovat do interní fíremní sítě

V době, kdy téměř v každé společnosti pracuje někdo na home office nebo ze zahraničí, je bezpečný vzdálený přístup z počítače, tabletu či mobilu základ. 

Zásluhou VPN jsou veškerá firemní zařízení zabezpečená při práci třeba i v kavárně na druhé straně republiky.  

Výhody VPN pro firmy

Zabezpečený vzdálený přístup pomocí VPN je pro firmy největší výhodou, ale existují i další důvody, proč by měl nad jejím zprovozněním uvažovat každý majitel podniku. Které například?

  • Ať už vaši zaměstnanci budou pracovat kdekoliv, díky VPN nemůže nikdo sledovat jejich aktivitu na síti.
  • Protože VPN šifruje veškerý provoz mezi zařízeními a VPN serverem, poskytuje další úroveň ochrany firemních dat a komunikace.
  • Vy i vaši zaměstnanci budete mít přístup k veškerému obsahu na internetu i v zemích, které některé stránky z různých důvodů blokují.
  • Kromě firemních dat a komunikace zůstanou skryté také IP adresy vašich zaměstnanců. 

Jak nastavit firemní VPN

Výběr ideálního poskytovatele VPN, následné uvedení virtuální privátní sítě do provozu, ale také její nastavení a správa na zařízeních zaměstnanců. To všechno jsou starosti, které souvisí se zaváděním VPN do firmy. 

V ideálním případě celou záležitost kompletně řeší IT oddělení ve spolupráci se zaměstnanci. Pokud ale vlastní ajťáky nemáte, doporučujeme nastavení VPN nechat na externích IT expertech.  

Víte, že Firemní ajťáci vám ve firmě nastaví bezpečnou VPN, která ochrání osobní údaje i soukromí zaměstnanců? Samozřejmě ji pak celá firma může využívat pro vzdálený přístup.

Obecně platí, že by VPN měla být neustále aktuální, umožňovat nastavení pravidel filtrování provozu a mělo by být možné přizpůsobit ji potřebám dané firmy.

Stačí firmě VPN zdarma?

Tak jako většinu IT nástrojů, i VPN můžete sehnat bezplatně. Problém je, že to většinou má nějaký háček – buď VPN službu dostanete zdarma jen na omezenou dobu, nebo bude mít ve free verzi omezené funkce a zabezpečení. Nemusí to být ale vždy pravda. 

Proto jsou virtuální privátní sítě ve verzi zdarma ideální spíš pro testování a zkoušení, která vám vyhovuje nejvíc. Dlouhodobě mohou dávat smysl pro některé domácnosti s nižšími požadavky na zabezpečení a funkce VPN, firmám ale doporučujeme ohlédnout se po placených službách. Protože i v tomto případě platí, že nic není zadarmo.

Pozor, nemusí to platit ale vždy. Při využiti VPN pomocí zařízení RouteRboard (mikrotik, fortigate,..) za samotnou VPN neplatíte nic a přitom nemusíte narazit na žádné omezení v tomhle ohledu.

Proč ale zdlouhavě vybírat ideální VPN, když za vás tuto starost vyřeší externí IT odborníci? Naši Firemní ajťáci vám VPN zajistí od A do Z, na míru vašemu podnikání. 

Stačí, když nám zavoláte na číslo 720 939 789, napíšete do chatu tady na webu nebo se ozvete přes poptávkový formulář. Kromě VPN vám poradíme také s čímkoliv dalším ohledně firemních IT služeb.

60 minut konzultace zdarma

Hledáte parťáka pro konzultaci IT projektu?

Pojďme na to