Otázky a odpovědi: Vše, co potřebujete vědět o firemním serveru

Zálohování dat, provoz webu a aplikací nebo umožnění vzdáleného přístupu k firemním datům. To jsou jen některé z mnoha důvodů, proč firmy potřebují spolehlivý a dokonale zabezpečený server. Proč se vyplatí nechat si ho spravovat externími IT odborníky? A může firemní server běžet na cloudu? I na to pro vás máme odpovědi.

CHCI POMOCI SE SPRÁVOU SERVERU

Pořízení a správu serveru musí dříve nebo později řešit každá firma. Je totiž natolik klíčový, že se brzy po zprovoznění stává „centrálním mozkem podnikání“. Pokud server třeba jen na chvíli přestane fungovat, nastává malér a lidé napříč firmou ztratí přístup k databázím, e-mailovým schránkám nebo důležitým aplikacím. 

Ať už firemní server provozujete roky, nebo jeho pořízení teprve plánujete, hodí se o něm vědět všechny zásadní informace. Dali jsme je pro vás dohromady formou otázek a odpovědí.

Co je server?

Pod firemní serverem si představte zařízení, které firmě umožňuje provozovat různé služby související s každodenním fungováním. S trochou nadsázky lze říci, že bez něj ve 21. století nelze podnikat. 

Server se může nacházet fyzicky ve firmě, ale běžné je i využití virtuálního serveru, který poskytují hostingové služby nebo externí IT specialisté, jako jsou například Firemní ajťáci. V takovém případě je server umístěn až stovky kilometrů daleko.

K čemu je firemní server potřeba?

Na firemních serverech běží celá řada služeb, které zajišťují plynulost podnikání. Mimo jiné jde o:

  • Ukládání a zálohování dat
  • Provoz webových a dalších aplikací
  • Vzdálený přístup pro zaměstnance pomocí VPN
  • Provoz e-mailového serveru
  • Správa uživatelů a jejich oprávnění
  • Sdílení tiskáren napříč firmou
  • Zabezpečení firemního IT

Měli bychom správu serveru řešit na vlastní pěst?

Pokud máte ve firmě IT odborníka, který zprovoznění a správě serverů detailně rozumí, můžete celou záležitost svěřit do jeho rukou. V opačném případě ale doporučujeme přenechat správu ajťákům z externí firmy, kteří mají dlouholeté zkušenosti a vše za vás kompletně vyřeší, včetně následného monitoringu. 

“Věděli jste, že Firemní ajťáci za vás správu serveru vyřeší od A do Z? Poskytneme vám virtuální server, zajistíme zálohování dat, monitoring nebo zabezpečení a údržbu.”

správa firemního serveru

Může firemní server běžet na cloudu?

Ano, cloudové servery dnes běžně využívají malé i velké firmy po celém světě. Mají spoustu výhod: nemusíte pořizovat fyzický server ani další související hardware, cloudové služby jsou většinou důkladně zabezpečené a není potřeba řešit údržbu, protože se o vše stará vlastník infrastruktury. Z hlediska fungování ale rozdíl od klasického fyzického IT serveru nepoznáte.

Když se rozhodnete provozovat firemní server na cloudu, můžete jej řešit formou privátního cloudu (tzn. necháte si ho u poskytovatele cloudových služeb zřídit přímo pro své potřeby), nebo veřejného cloudu (takový, který je dostupný široké veřejnosti, například OneDrive nebo Google Drive).

Jak zabezpečit firemní server?

Jestli některá část firemního IT potřebuje dokonalé zabezpečení, je to právě firemní server. V případě napadení záškodníkem hrozí výpadek několika služeb klíčových k provozu podnikání, tím pádem vám mohou vzniknout i významné škody. Z hlediska zabezpečení firemního serveru je potřeba řešit například:

  • Zprovoznění firewallu
  • Kvalitní antivirus
  • Spolehlivé zálohování všech dat
  • Fyzické zabezpečení serveru (pokud jej máte umístěný přímo ve firmě)
  • Důkladné zaheslování a přístup jen pro oprávněné uživatele
  • Šifrování dat

“Naši IT experti se postarají o to, aby byl váš firemní server dokonale zabezpečený – ať už ho máte fyzicky ve firmě, nebo na cloudu.”

Jak do firmy vybrat a koupit správný server?

Výběr firemního serveru rozhodně nepodceňujte, věnujte mu dostatek času a případně jeho pořízení konzultujte s IT specialisty. 

Mezi klíčové faktory při výběru patří konkrétní potřeby (tzn. k čemu chcete server ve firmě používat) a jestli preferujete spíš fyzický, nebo virtuální/cloudový server. Stejně tak se zamyslete, zda máte IT specialistu na správu a jaký je váš rozpočet.

Při pořizování myslete také na to, že by se vaše firma postupem času mohla rozrůst, tím pádem budete potřebovat i výkonnější server. 

Správu firemního serveru pro vás kompletně zařídíme

Nechcete si dělat starosti s firemním serverem? Přehoďte je kompletně na naše Firemní ajťáky. Vyřeší za vás zprovoznění, zabezpečení, zálohování dat i monitoring. 

Kdykoliv nám napište na e-mail [email protected], nebo zavolejte na číslo 720 939 789. Rádi vám zodpovíme jakékoliv otázky a případně rovnou navrhneme řešení na míru vaší firmě.

60 minut konzultace zdarma

Hledáte parťáka pro konzultaci IT projektu?

Pojďme na to