Jak funguje a kolik stojí OneDrive pro firmy v roce 2023

Cloudové úložiště OneDrive od společnosti Microsoft patří k nejoblíbenějším na světě. Přemýšleli jste, že si ho do firmy také pořídíte, ale zatím nemáte dostatek informací? Prozradíme vám, jak OneDrive for business funguje, kolik stojí nebo jak ho začít používat.  

Co je OneDrive

Spolehlivé zálohování a sdílení dat, snadná úprava dokumentů z jakéhokoliv zařízení a spousta pokročilých funkcí. Tak by se dala ve zkratce charakterizovat cloudová služba OneDrive. Je navržená tak, aby ji mohla používat běžná domácnost, firma i veřejná instituce. 

OneDrive je cloudové úložiště, což znamená, že lidé u vás ve firmě nemusí data riskantně uchovávat ve svých zařízeních, ale uloží je bezpečně na vzdálené servery (v tomto případě jde o servery společnosti Microsoft). K dokumentům i jakýmkoliv dalším datům uloženým na OneDrivu mají uživatelé přístup po celém světě – pro přístup do cloudu jim stačí funkční internet a přihlašovací údaje do OneDrive.

Jak funguje OneDrive for business

Zatímco běžný OneDrive slouží jednotlivcům, kteří ho mohou využívat i bezplatně, OneDrive pro firmy (OneDrive for business) je vždy placený a pyšní se řadou pokročilých funkcí. Všechny dokumenty i další data přes něj snadno nasdílíte ostatním lidem v podniku.

OneDrive pro firmy se od běžného OneDrivu liší také tím, že jej spravuje firemní administrátor, který může měnit základní nastavení, práva uživatelů nebo zakázat sdílení dokumentů mimo firmu. Administrátor má tím pádem úlohu „strážce“, který se stará o bezpečné fungování businessového OneDrive.

Firemní OneDrive si lze pořídit buď samostatně, nebo v rámci balíku Microsoft 365, jehož součástí jsou aplikace jako Word, PowerPoint, Outlook nebo Microsoft Teams. Pořízení celého balíku je sice dražší, ale pokud plánujete výše zmíněné aplikace pravidelně používat, pak se tato investice rozhodně vyplatí.

Největší výhody OneDrivu pro firmy

Práce s cloudem

OneDrive firmám přináší řadu výhod, a tak jsme pro vás připravili seznam těch nejvýznamnějších:

  • Data uložená na OneDrive jsou v maximálním bezpečí, výrazně se snižuje riziko jejich ztráty nebo krádeže.
  • K datům na OneDrive mohou mít přístup všichni lidé ve firmě, a to odkudkoliv na světě.
  • Firemní administrátor vašeho OneDrive snadno nastaví práva uživatelů.
  • Data na OneDrive for business lze přehledně filtrovat.
  • Každý uživatel má k dispozici 1 TB nebo více úložného prostoru.

Kolik to stojí aneb cena OneDrive pro firmy

Cena OneDrivu se v průběhu času mění, proto je vždy nejlepší si aktuální ceník ověřit na webových stránkách společnost Microsoft. V době tvorby tohoto článku (začátek roku 2023) jste si OneDrive pro firmy mohli pořídit ve 4 variantách:

OneDrive pro firmy (Plán 1) – tato varianta stojí 4.20 měsíčně za uživatele a její součástí je pouze úložiště na OneDrive a sdílení souborů.

OneDrive pro firmy (Plán 2) – s druhou variantou získáte za cenu 8.40 měsíčně za uživatele sdílení souborů a úložiště na OneDrivu s rozšířenými funkcemi zabezpečení.

Microsoft 365 Business Basic – třetí varianta přináší cloudové úložiště a využívání aplikace Microsoft Teams, a to za cenu 5.10 měsíčně za uživatele.

Microsoft 365 Business Standard – součástí čtvrté a nejdražší varianty jsou kromě OneDrive také aplikace Microsoft Office jako Outlook, Excel, Word nebo SharePoint. Cena činí 10.50 měsíčně za uživatele.

Stáhněte si OneDrive do zařízení, nebo použijte online login

Jednu výhodu cloudového úložiště OneDrive jsme si záměrně nechali až na závěr, protože vyžaduje zvláštní pozornost.

Všichni lidé z firmy se k OneDrive mohou přihlašovat buď přes prohlížeč na adrese onedrive.live.com, nebo přes aplikaci OneDrive přímo ve svém zařízení. V takovém případě je nejprve potřeba provést download OneDrivu (stažení aplikace) do počítače, mobilu nebo tabletu. 

Aplikace OneDrive funguje na různých operačních systémech, takže nemusíte mít obavy, že by měl kdokoliv u vás ve firmě s jejím stažením a instalací potíže. Každý uživatel má pro přihlášení do OneDrive vlastní přihlašovací údaje.

OneDrive můžete kdykoliv zrušit i odinstalovat

OneDrive nemusíte využívat na věky. Váš správce může firemní OneDrive kdykoliv zrušit, čímž dojde ke smazání všech uživatelských účtů i dat. Jestliže se k vypnutí/zrušení businessového OneDrive po čase rozhodnete, doporučujeme si ještě před smazáním všechna data bezpečně zálohovat jinam, aby o ně vaše společnost nepřišla.

Jednotliví uživatelé pak mohou aplikaci OneDrive snadno odinstalovat ze všech svých zařízení.

Zajistíme vám cloudové úložiště s neomezenou kapacitou

Máte ke cloudovému úložišti jakékoliv dotazy? Nebo si s ním nechcete dělat žádné starosti? Rádi vaší firmě navrhneme cloudové řešení na míru.

CHCI CLOUDOVÉ ÚLOŽIŠTĚ NA MÍRU

Naši firemní ajťáci pro váš podnik zajistí cloud s neomezenou kapacitou ukládání dat, o který se nebudete muset starat. Napište nám přes formulář, nebo zavolejte na číslo 720 939 789.

60 minut konzultace zdarma

Hledáte parťáka pro konzultaci IT projektu?

Pojďme na to