Jak řešit záložní internet ve firmě a proč je to důležité

Malé i velké firmy záložní internet v kancelářích často opomíjí, přitom i krátkodobý výpadek připojení může v některých případech způsobit obrovské škody. Že jste doposud sekundární internetové připojení také neřešili? Poradíme vám, jak si ho zařídit a také se dozvíte, že nemusí jít o velký zásah do rozpočtu.

Základní nastavení internetu je jedna věc, ale jeho obnovení v případě nečekaného výpadku už je věc druhá. Stejně jako se stalo standardem zálohovat důležitá firemní data na cloudovém úložišti, měla by mít každá kancelář správně vyřešené záložní připojení k internetu.

Co je záložní internet

Internet grafika

Záložní internet je internetové připojení, které se aktivuje v případě, že v kanceláři nebo celé firmě dojde k náhlému výpadku primárního připojení. I když výpadek primárního internetu trvá jen několik vteřin, záloha začne okamžitě fungovat, a tak nehrozí, že by přestaly být dostupné kritické služby. 

CHCI PRO SVOU FIRMU ZÁLOŽNÍ INTERNET

Jak záložní připojení funguje

Je to jednoduché: pokud na kterémkoliv místě ve firmě přestane fungovat internetové připojení, záložní internet převezme práci za něj a vy ani vaši zaměstnanci na první pohled nepoznáte, že k výpadku došlo.  

Když navíc máte k ruce odborníky, jako jsou naši firemní ajťáci, nemusíte výpadek vůbec řešit. Ajťáci mohou vaše připojení neustále monitorovat, a jakmile nastanou potíže s primárním připojením, okamžitě se o tom dozví a začnou zkoumat, jestli se nejedná o závažnější problémy. Vaše kanceláře během toho „pojedou“ na záložním internetu, bez jakýchkoliv starostí.

Proč ve firmě řešit záložní internet

Není otázka jestli, ale kdy výpadek internetu nastane. I když používáte nejspolehlivější internetové připojení, aspoň malému výpadku se jednou za čas nevyhnete. 

Záložní internet nutně potřebují například společnosti, které poskytují 24 hodin denně online služby (typicky se jedná o e-shopy). Záloha internetu je však důležitá, i pokud jsou k internetu připojené bezpečnostní systémy

Stejně tak „internetovou pojistku“ oceníte v případě rozsáhlých výpadků, které trvají několik hodin. Pokud byste záložní internet nepoužívali, vaši zaměstnanci by nemohli pracovat a klesne tak jejich produktivita.

žena pracuje z domu

Jak postupovat, když pro svou firmu chcete záložní připojení

1. Každá společnost má jiné potřeby, co se dostupnosti internetu týče. Zatímco pro firmu poskytující online služby je jakýkoliv výpadek otázkou života a smrti, kadeřnictví zakolísání sítě ustojí bez větších potíží. 

Proto je nejprve třeba důkladně zanalyzovat, jaké následky by pro firmu výpadek internetu měl. Dostanou se zaměstnanci k dokumentům? Pojede výroba dál? Na tyto otázky je dobré znát odpověď. Podle situace se následně rozhodnete, jestli zálohu nasadíte do celé firmy, nebo například jen na několik kritických míst (serverovny, důležité kanceláře apod.)

V rámci tohoto důležitého kroku vám pomůžeme připravit jednoduchou analýzu rizik a tzv. BCP/DRP plan (Business Continuity and Disaster Recovery).

2. Od výsledků analýzy rizik se odvíjí i konkrétní řešení záložního připojení. V některých případech stačí zřídit sekundární internet stylem jednoduchého Wi-Fi hotspotu, jinde bude třeba zajistit kvalitní a spolehlivou zálohu.

3. Pokud chcete mít internet opravdu pod kontrolou a v klidu spát, je vhodné k záložnímu řešení zajistit i monitoring od profíků, aby se o každém výpadku co nejdřív dozvěděli a mohli jej zanalyzovat. Odborníci vám zároveň nastaví síť tak, aby se v případě výpadku primárního připojení automaticky přepnula na zálohu.

S obojím vám budou k ruce naši firemní ajťáci.

4. Zbytek už je na našich ajťácích. Ti kontaktují vašeho internetového poskytovatele a okamžitě řeší, co výpadek zapříčinilo. 

Kolik záložní internet stojí 

Cenu sekundárního internetu ovlivňuje několik faktorů, mimo jiné typ (kvalita) záložního připojení nebo lokalita, ve které vaše firma sídlí – zde je rozhoduje, jak rychlý a spolehlivý internet je na místě dostupný. 

Základní záložní řešení není nákladné, pořídíte ho už za 300 Kč, pokročilejší záložní internet pak může stát několik tisíc. Ale pokud je pro vás 100% funkčnost internetu klíčová, investice se několikrát vrátí.

Jak dlouho zavedení záložního internetu trvá

Také doba zavedení záložního připojení se odvíjí od toho, jaké je v dané lokalitě dostupné připojení. Když jde ale vše jako po másle, během několika dní máte ve firmě sekundární internet komplet vyřešený.

Protože je záložní internet pro řadu firem klíčovou záležitostí, doporučujeme jeho řešení nechat na profících. Naši firemní ajťáci se o zálohu postarají od A do Z a budou vám neustále k ruce. Napište nám přes kontaktní formulář nebo zavolejte na číslo 720 939 789 a my to zařídíme.

60 minut konzultace zdarma

Hledáte parťáka pro konzultaci IT projektu?

Pojďme na to