Jaké jsou (ne)výhody používání MacBooků ve firmě?

Vybíráte notebooky pro svou firmu a přemýšlíte, že byste vsadili na MacBook od značky Apple? V podnicích po celém světě patří k nejoblíbenějším laptopům, a to díky své spolehlivosti, bezpečnosti i kvalitě komponent. Které konkrétní výhody a nevýhody můžete čekat, když MacBook pořídíte sobě nebo svým kolegům?

POTŘEBUJI POMOCI S VÝBĚREM

Statistika společnosti Apple uvádí, že MacBooky aspoň částečně využívá více než 80 % velkých firem na světě. Důvod je jasný: notebooky s ikonickým jablkem se stále víc přizpůsobují požadavkům pracovníků a potřebám firem. To ale samozřejmě neznamená, že MacBook musí sedět každému.

Výsadou MacBooků se stala bezpečnost

V době, kdy firmy po celém světě vzdorují milionům kybernetických útoků, je zabezpečení notebooků všech zaměstnanců klíčové. A právě proto patří k největším přednostem MacBooků jejich propracovaná bezpečnost – hardwarová i softwarová. Také my – Firemní Ajťáci – považujeme výborné zabezpečení za největší výhodu Maců.

MacBooky v sobě mají zabudovanou mimo jiné ochranu proti malwaru, nabízí šifrování disku (FileVault), šifrování konkrétních souborů nebo přístup do notebooku pomocí otisku prstu (Touch ID). Detailně lze nastavit i zabezpečení sítě firemních MacBooků, včetně například VPN.

Ne všechny bezpečnostní prvky jsou však aktivní automaticky – často je musí nastavit správce IT ve firmě.

Na Macu funguje OneDrive i další „nejablečné“ aplikace

Pracovní prostředí s Macem

Když firmy zvažují přechod od notebooků využívajících operační systém Windows, mají často obavu, že na MacBoocích nebudou moci spustit oblíbené aplikace, typicky cloudové úložiště OneDrive. Tím se už dávno nemusíte trápit: na macOS snadno rozjedete OneDrive i další důležité aplikace z jiných operačních systémů, například Microsoft Office.   

Na MacBoocích, které mají procesory od Applu (například čip M1), je možné tyto aplikace spustit pomocí prostředí Rosetta 2. Nebojte, nejde o nic náročného, OneDrive i další klíčový software bude na firemním Macu fungovat bez problémů.

Pracovníci na cestách ocení dlouhou výdrž baterie

Podle informací od výrobce by baterie nejnovějších MacBooků měly zvládnout až 18 hodin na jedno nabití, což je výborné. Pokud tedy vy nebo vaši zaměstnanci často pracujete na cestách, může být právě dlouhá výdrž baterie rozhodujícím faktorem, proč si do firmy aspoň nějaký MacBook pořídit.

Mimochodem pro práci na cestách jsou MacBooky (především MacBook Air) přizpůsobené i velikostně.  

MacBooky propojíte s dalšími zařízeními od Applu

Pořízení MacBooků stojí za zvážení také v případě, že ve firmě používáte jiná zařízení od Applu, především telefony iPhone a tablety iPad. MacBooky totiž jednoduše zapojíte do ekosystému Apple zařízení, což usnadní komunikaci napříč firmou nebo třeba sdílení souborů.

U Maců počítejte s vyšší cenovkou

MacBooky mají oproti jiným značkám samozřejmě i nevýhody a rozhodně se k nim řadí vysoká pořizovací cena. Apple si zkrátka nechává za kvalitu svých produktů zaplatit a ne každá firma je ochotna do nich investovat stovky tisíc až miliony korun.

Je ale třeba upozornit, že vysoká pořizovací cena neznamená celkově vyšší náklady. MacBooky totiž mívají delší životnost než většina laptopů na trhu a nepotřebují tak často servisovat. V dlouhodobém horizontu se tedy Macbooky firmě vyplatí. 

Dražší je také servis MacBooků

MacBook servis

I když MacBooky vydrží opravdu hodně a nevyžadují časté opravy, v případě jejich používání napříč firmou se občasnému servisu nevyhnete. A tak jako nákup Maců, i jejich servis bývá o něco nákladnější než u jiných laptopů, mimo jiné z důvodu dražších komponent.

Naši firemní ajťáci mají se servisem MacBooků dlouholeté zkušenosti, takže si opravu těch vašich vezmou rádi na starost. Zajistí vám záruční i pozáruční servis.

Ne každý umí používat macOS

Jestli většina vašich zaměstnanců používá počítač s operačním systémem Windows, je pravděpodobné, že při přechodu na MacBook se budou muset naučit zacházet se systémem macOS. I toto vezměte v potaz před nákupem Maců do firmy. 

Základní používání macOS ale není složité a naši firemní ajťáci vaše zaměstnance v případě potřeby zaškolí a poradí jim.

Ať už budete potřebovat pomoci s výběrem notebooku a dalších zařízení, nebo ve firmě řešíte jiné IT potíže, kdykoliv se na nás obraťte. Volejte na číslo 720 939 789, případně napište přes kontaktní formulář nebo v chatu tady na webu.

60 minut konzultace zdarma

Hledáte parťáka pro konzultaci IT projektu?

Pojďme na to