Co byste měli vědět, pokud zvažujete Linux jako operační systém do firmy

Vysoká úroveň zabezpečení, maximální flexibilita nebo nulové pořizovací náklady. To je jen část výhod, které lákají k používání operačního systému Linux. Ale hodí se také pro firemní účely? Zjistěte, jaké má Linux pro podnikání plusy a mínusy nebo jestli na něm jdou používat oblíbené nástroje typu OneDrive a Google Drive. 

CHCI PORADIT S LINUXEM

Přestože Linux využívají jen 2-3 % uživatelů PC (na druhou stranu jej najdeme na více než 70 % serverů), může pro některé podniky představovat zajímavou alternativu k operačním systémům Windows a macOS

Zatímco za Windows a macOS stojí konkrétní firmy, které si za své produkty nechávají řádně zaplatit, Linux je otevřený počítačový systém typu open-source: vyvíjí ho komunita vývojářů z celého světa a všichni lidé k němu mají přístup zdarma. To znamená, že je pro bezplatné používání k dispozici i firmám.

Aby mohl uživatel/firma pracovat s Linuxem, musí získat jednu z tzv. distribucí, jejíž součástí je jádro Linuxu, aplikace nebo celé grafické prostředí. Mezi nejznámější distribuce patří Ubuntu a Fedora.

Práce s Linuxem

Výhody Linuxu pro firmy: žádné licence a výborná bezpečnost

Je čas přejít k tomu, co vás jako majitele firmy bude zajímat nejvíc – výhody a nevýhody Linuxu pro účely podnikání. Předem podotýkáme, že je řeč o využívání Linuxů na počítačích, ke kterým mají přístup zaměstnanci a další lidé v rámci firmy. Linux jako operační systém pro servery je samostatná záležitost. Začněme u předností:

  • Linux získáte zdarma – protože jsou distribuce Linuxu kompletně postavené na principu open-source a nevlastní je konkrétní výrobce, mají k nim zdarma přístup běžní uživatelé i firmy. To znamená, že jako majitel podniku nemusíte platit za licence Linuxu a ušetříte tak tisíce až desetitisíce korun ročně.
  • Vysoká úroveň bezpečnosti – zdá se to paradoxní, ale pokud firma Linux používá správně, je pro ni jedním z nejbezpečnějších operačních systémů. Jakmile se vyskytne bezpečnostní skulina, komunita vývojářů Linuxu ji rychle „zalepí”. 
  • Možnost přizpůsobení firemním potřebám – u Windowsů nebo macOS jsou funkce operačního systému předem dané, Linux si může každá firma nechat flexibilně upravit pro své potřeby, včetně vzhledu uživatelského prostředí. Je k tomu samozřejmě potřeba odborník, který umí pracovat s kódem Linuxu.
  • Stovky užitečných aplikací zdarma – Bezplatný není jen samotný Linux, ale i aplikace na něj. Snadno a zdarma na Linux seženete CRM nástroje, aplikace pro úpravu dokumentů nebo grafické programy. 

Nevýhody: jak je to na Linuxech s helpdeskem?

Je ale třeba přiznat, že Linux má také řadu nevýhod, a to především pro firmy, které se s ním setkávají poprvé. Přechod z Windowsů či macOS na Linux bývá občas bolestivý, mimo jiné z těchto důvodů: 

  • Většina uživatelů Linux nezná – jestli vaši zaměstnanci Linux nikdy nepoužívali (což je více než pravděpodobné), zabere jim nějaký čas, než se s ním naučí zacházet. Výhoda je, že se uživatelské prostředí Linuxu dá nastavit tak, aby vypadalo podobně jako například ve Windowsech. 
  • Náročnější správa – Linux je sice k dispozici zdarma i pro firmy, ale pokud nevíte, jak na jeho správu, údržbu a nastavení pro potřeby vašeho podnikání, pravděpodobně si budete muset zaplatit IT specialistu, který „v Linuxech umí chodit”. Naši Firemní ajťáci mají se správou a nastavováním Linuxů zkušenosti, takže se na ně klidně obraťte.
  • Omezená dostupnost některých aplikací –  Část aplikací a nástrojů z operačních systémů Windows a macOS na Linuxech rozjedete, ale u některých se musíte spolehnout na alternativy. Nebo nemusíte, ale v takovém případě je potřeba vybrat jinou cestu než klasickou instalaci aplikace, tak jak ji znáte třeba z OS Windows.
  • Helpdesk pro Linux je jiný než u jiných OS – Když máte potíže s Windows nebo macOS, obrátíte se v případě nouze na uživatelskou podporu výrobce. Helpdesk Linuxu ale funguje jinak: buď se musíte spolehnout na volně dostupné informace od vývojářské komunity (například na diskuzních fórech), nebo si podporu zaplatit dodatečně u společností specializujících se na Linux. Řešením je i sázka na dodavatele, který Linux dodá firmě na míru, včetně podpory.

V neposlední řadě je potřeba zmínit, že u počítačů s OS Linux občas nastávají potíže s nastavením síťových tiskáren a zároveň není možné přidat PC s Linuxem do firemní domény.

Nevýhody: jak je to na Linuxech s helpdeskem?

OneDrive klient a Google Drive klient pro Linux

Jak už jsme zmínili, přechod  na Linux může být pro vaši firmu náročný především kvůli aplikacím a nástrojům, na které jste zvyklí z Windows nebo macOS. Typickým příkladem jsou cloudové služby OneDrive a Google Drive. 

Chcete-li k nim v Linuxu přistupovat jinak než přes webový prohlížeč, je potřeba využít speciální klienty (například Rclone nebo Insync). Není to žádná velká komplikace, ale počítejte, že vám i vašim zaměstnancům přechod na OneDrive/Google Drive v Linuxu zabere nějaký čas. 

Jak nainstalovat Linux

Jak nainstalovat Linux na zařízení ve firmě? Průběh je stejný jako v případě instalace na počítač běžného uživatele v domácnosti. 

Nejprve si vyberete konkrétní distribuci (nejčastěji Ubuntu), stáhnete ji ve formě ISO souboru a následně nahrajte na USB flash disk nebo jiné instalační médium. Pak už jen stačí instalační médium vložit do počítače a nastavit pořadí bootování tak, aby PC toto médium při bootování upřednostnil. Pokud se vám to povede, rovnou se spustí instalační proces Linuxu.

Jestli nad Linuxem pro firmu teprve přemýšlíte, můžete si ho vyzkoušet i bez instalace, a to díky distribuci Linux Live. Tu na počítači spustíte jednoduše například z flash disku.

Linux ocení firmy, které se nebojí experimentovat

Sečteno a podtrženo: Linux se hodí především pro menší a střední firmy, které chtějí experimentovat a vyzkoušet alternativy k operačním systémům Windows a macOS. Kromě toho jej často využívají IT společnosti. Je ale potřeba počítat s náročnější správou a také s nutností zaškolit zaměstnance, aby Linux uměli používat pro každodenní práci.

Určitým kompromisem je kombinace operačních systémů Linux a Windows, v takovém případě ale doporučujeme využít rad odborníků, například našich Firemních ajťáků.

Pokud byste chtěli Linux v rámci podnikání vyzkoušet a nevíte si s ním rady, naši Firemní ajťáci vám rádi pomohou. Zavolejte na číslo 720 939 789, případně napište přes kontaktní formulář nebo do chatu tady na webu.

60 minut konzultace zdarma

Hledáte parťáka pro konzultaci IT projektu?

Pojďme na to