Rozvod internetu ve firmě: kolik stojí, co promyslet a jak řešit zabezpečení?

Bez internetu dnes nemůže fungovat žádná firma. I ta vaše bude dříve nebo později řešit, který typ připojení vybrat, jak zajistit rozvod sítě po firemních prostorách, nebo co je potřeba udělat pro její dostatečné zabezpečení. Abyste nemuseli dlouho pátrat, dali jsme pro vás dohromady nejdůležitější informace formou otázek a odpovědí.

Objednat si tarif u internetového poskytovatele a hotovo? Tak jednoduché to bohužel není. Rozvod internetu ve firmě většinou vyžaduje důkladnou přípravu a pomoc IT odborníků.

Pokud se zprovozněním internetového připojení v rámci podnikání nemáte zkušenosti, přenechte tuto starost našim firemním ajťákům.

ZAŘIĎTE MI FIREMNÍ INTERNET

Který typ připojení si do firmy vybrat? 

Stabilita (spolehlivost) a dostatečná rychlost. To jsou dva klíčové parametry, které by měl splňovat každý firemní internet. Tedy aspoň v případě, že se chcete vyhnout častým výpadkům nebo pomalému připojení. Nejčastěji máte na výběr ze dvou typů internetu:

  • Pevné připojení – jedná se o tzv. internet přes kabel, které bývá kvalitnější než bezdrátový. Vaše firma se k síti připojí buď pomocí optických kabelů (optický internet), případně přes kabely bývalé pevné telefonní sítě (DSL internet). Máte-li v sídle společnosti přístup k optické síti, doporučujeme vsadit na optický internet, protože se jedná o nejrychlejší a nejstabilnější připojení současnosti. Nemusí být nutně kabel jen WDSL nebo ADSL ale klidně i metalické připojení, třeba po koaxu (např. přes Vodafone bývalé UPS).
  • Bezdrátové připojení – pevný internet je většinou kvalitnější, ale pokud není ve vaší lokalitě dostupný, budete muset vsadit na bezdrátové připojení (tzv. Wi-Fi internet). Toto připojení nepřenáší data přes kabel, ale bezdrátově, typicky pomocí antény. Přestože se Wi-Fi internet postupem času zdokonaluje, v porovnání s pevným není tak stabilní.

Při pořizování firemního internetu si mimo jiné zkontrolujte, jaké SLA (dostupnost služby) váš internetový poskytovatel garantuje. Pokud by garantovaná dostupnost byla příliš nízká, například jen 85 % času, hrozí časté výpadky.

Je ve firmě potřeba záložní internet?

Rozhodně ano, zvlášť když podnikáte v online světě nebo pokud máte na internet napojené bezpečnostní systémy. Některým podnikatelům může i krátký výpadek způsobit obrovské škody.

V rámci plánování záložního internetu byste měli provést analýzu rizik a zjistit, jaký dopad bude mít případný výpadek na fungování vašeho podnikání. Na základě výsledků analýzy – ideálně po konzultaci s odborníkem – pak vyberete konkrétní řešení záložního připojení.

Záložnímu internetu ve firmách jsme věnovali i samostatný článek.

Záložní internet

Jak probíhá rozvod internetu po firmě?

Připojení firmy k síti je jedna věc, samotný rozvod internetu po prostorách pak věc druhá. 

S velkou pravděpodobností se nevyhnete rozvodu síťových (UTP) kabelů, které bývají napříč firmou vedené v plastových lištách, případně v podlaze. Zároveň bude potřeba na řadě míst vybudovat síťové zásuvky, do nichž se UTP kabely zapojují.

Chcete se vy nebo vaši zaměstnanci připojovat k internetu nejen pomocí kabelů, ale i přes Wi-Fi? Tím pádem počítejte s nutností zprovoznění firemní bezdrátové sítě, což typicky obnáší i použití tzv. Wi-Fi extenderů (opakovačů), které prodlouží dosah Wi-Fi do všech koutů firmy. Naši Ajťaci doporučují přidat další směrovou nebo všesměrovou anténu (AP).

Neméně důležitou součástí rozvodů je i nastavení sítě – od rozdělení sítí na funkční celky (VLAN) přes vytvoření sítě pro hosty až po připojení tiskáren k internetu. Důležité je zajistit i kvalitní monitoring sítě. Pro laika jsou tyto úkony náročné, takže opět doporučujeme obrátit se na externí IT odborníky.

Na co myslet, než se do rozvodu internetu pustíte?

Kdo je připraven, není překvapen. A platí to i v případě zavádění internetu do firmy. Ještě, než se pustíte do práce, je potřeba například:

  • Zjistit, jestli na daném místě můžete internet rozvádět – potíže mohou nastat třeba u památkově chráněných budov nebo při řešení protipožárních prostupů.
  • Zjistit, kolik materiálu budete potřebovat na „zahlazení stop“ po rozvodech (například zdivo).
  • Nechat si předem udělat detailní plán, kudy internet povede.

Na co myslet z hlediska zabezpečení?

Zabezpečení firemního internetu je jedním z nejdůležitějších faktorů. Toto téma by zasloužilo samostatný rozbor, ale zde aspoň v bodech seznam toho nejdůležitějšího, na co z hlediska bezpečnosti myslet:

  • Nechte si zprovoznit kvalitní firewall, ideálně tzv. inteligentní s hlubokým strojovým učením.
  • Oddělte síť pro hosty/návštěvníky od sítě, ke které se připojují zaměstnanci.
  • Vytvořte oddělenou síť pro server a pro klíčové služby vašeho podnikání.
  • Zřiďte si bezpečný a spolehlivý vzdálený přístup (VPN).
  • Zajistěte monitoring síťového provozu.

Správně nastavený internet = spokojenost celé firmy

Kolik stojí rozvod internetu ve firmě a jak dlouho trvá?

Rozvod firemního internetu může stát desítky až stovky tisíc korun. Záleží na velikosti vaší firmy, typu připojení, rozsahu prací a řadě dalších faktorů, které jsme zmínili výše. 

Chcete vědět, na kolik by vyšel rozvod internetu u vás ve firmě? Kontaktujte naše firemní ajťáky, kteří vám po konzultaci sdělí přesnější odhad.

Podobné je to s časovou náročností. Dobu realizace může prodloužit třeba vrtání tlustých zdí nebo nečekané komplikace, na které se přijde až v průběhu prací. Řádově rozvod firemního internetu trvá desítky hodin, v případě větších společností až stovky hodin.

Jak při rozvodu internetu postupují Firemní ajťáci?

Necháte-li rozvody internetu na našich IT odbornících, můžete očekávat následující postup:

  • Provedeme důkladnou analýzu – zjistíme možnosti připojení nebo odhadneme časovou a finanční náročnost.
  • Navrhneme vám ideální řešení pro zprovoznění firemního internetu.
  • Postaráme se o rozvod internetu (tzn. samotná realizace).
  • Po dokončení prací vám budeme 24 hodin denně a 7 dní v týdnu poskytovat podporu.

Máte k firemním internetu jakékoliv otázky, nebo chcete jeho rozvod zajistit od našich specialistů? Kdykoliv nám zavolejte na číslo 720 939 789, napište do chatu tady na webu nebo se ozvete přes poptávkový formulář

60 minut konzultace zdarma

Hledáte parťáka pro konzultaci IT projektu?

Pojďme na to