Co je cloud a jak pro svou kancelář vybrat ten správný

Dřív bylo fungování kanceláří na cloudovém úložišti výsadou IT fajnšmekrů. Dnes už se bez kvalitního cloudu neobejde žádná firma, která to se zálohováním a zabezpečením dat myslí aspoň trochu vážně. Jakou cloudovou službu pro kancelář vybrat, abyste usínali s pocitem, že je o vaše citlivá data dokonale postaráno? 

Dokumenty plné důležitých textů, tabulky s údaji o klientech nebo smlouvy, ke kterým by se neměl dostat žádný nezvaný host. S těmito i dalšími citlivými daty přichází majitelé společností i běžní zaměstnanci den co den do styku. 

Často ale neřeší, jestli data ukládají na místa, která jsou dostatečně zabezpečená a zda je mají plně pod svou kontrolou. Nemluvě už o hodinách ztraceného času a o starostech souvisejících se správou úložišť na vlastní pěst. 

Problémem bývá také nedostatek místa na interních úložištích ve firmách. Tyto fyzické disky pak mají i další nevýhodu: přibližně jednou za 3 roky přestávají fungovat, a tak je potřeba neustále kupovat nové. Pokud navíc fyzické úložiště napadne ransomware, zašifruje i zálohy, což při zálohování na cloudu nehrozí.

CHCI PROFI CLOUDOVÉ ÚLOŽIŠTĚ

Co je to cloud

Co je vlastně cloudové úložiště? Jedná se službu, díky které může nejen jedna kancelář, ale celá vaše firma ukládat data do virtuálního prostoru (tzv. cloudu), daleko od vašeho „kanclu“. Místo ukládání na fyzická úložiště uvnitř firmy tak pracovníci veškeré soubory odesílají na vzdálený servery.

Největší výhody jsou jasné: k datům se přes internet dostanete odkudkoliv na světě, v případě využití kvalitního cloudového řešení pak máte záruku většího zabezpečení. Kromě toho ušetříte spoustu času i peněz. 

Právě vysoká úroveň úroveň zabezpečení je jedním z hlavních důvodů, proč se kanceláře bez kvalitního cloudu neobejdou.

Jak funguje cloud aneb příběh pana Jaroslava

Už víte, co je cloud. Ať ale máte konkrétní představu, pojďme si názorně na fiktivním příkladu ukázat, jak přesně cloudové úložiště funguje.

Pan Jaroslav je zaměstnancem malé firmy. Jako všichni jeho kolegové, také on dlouho ukládal všechna data (textové dokumenty, databázové soubory, firemní fotografie apod.) na disk ve svém pracovním počítači. Vše fungovalo skvěle až do chvíle, než jeho firmu potkal hackerský útok.

Útok záškodníků byl úspěšný a podařilo se jim nenávratně smazat cenná data z počítače pana Jaroslava i dalších zaměstnanců. Firma kvůli tomu utrpěla velké finanční ztráty, proto se její vedení rozhodlo začít využívat cloudové úložiště. Tím pádem ho začal pro ukládání veškerých pracovních dat používat i pan Jaroslav.

Z pohledu pana Jaroslava se toho příliš nezměnilo – data poctivě archivuje jako doposud, pouze s tím rozdílem, že je místo disku v počítači nahrává na cloudové úložiště. Data jsou tak bezpečně uložená na vzdáleném a maximálně zabezpečeném serveru provozovatele cloudu.

Pan Jaroslav navíc může na cloudu všechny soubory snadno sdílet s kolegy, což jemu i ostatním ve firmě usnadňuje práci a šetří spoustu času.

Co by mělo cloud úložiště pro kancelář splňovat

Kancelář a cloud

Napříč internetem najdete spoustu cloudových služeb, které lze částečně využívat i zadarmo (z nejznámějších třeba Google Disk nebo DropBox). Tyto a podobné cloudy však dobře poslouží spíš jednotlivcům než týmu v kanceláři.

Proč? Protože s nimi nemáte data 100% pod kontrolou, podpora bývá velmi omezená a většinou takový cloud nejde přizpůsobit individuálním potřebám firmy. Zároveň neposkytují dostatečnou úroveň zabezpečení. 

Firemní cloud pro kancelář by měl mimo jiné:

  • mít robustní zabezpečení, na které se můžete 100% spolehnout
  • operativně se přizpůsobit změnám
  • být 24 hodin denně a 7 dní v týdnu pod dohledem expertů
  • mít neomezený prostor pro ukládání dat
  • zálohovat data tak, abyste je mohli kdykoliv a kdekoliv obnovit
  • umožnit vám, aby firma/kancelář měla data neustále pod kontrolou

A především by vás správa cloudového úložiště neměla zdržovat od práce, což bývá u nejznámějších cloudů častý problém. Zvlášť když firma nemá vlastního IT specialistu.

Cloudové řešení není jen o ukládání běžných dat

Zařízení s cloudem

Důvodů, proč vsadit na profesionální cloud, je nicméně mnohem víc.

Spolehlivé cloudové řešení vaší kanceláři poskytne i další služby, které by dnes měly být naprostým standardem v každé firmě. Mimo jiné server hosting, webhosting pro webové stránky společnosti i jiné platformy nebo aplikační hosting, díky kterému na cloudu rozjedete firemní aplikace.

Firemní ajťáci se o váš cloud postarají od A do Z

Řešíte aktuálně u sebe v kanceláři nebo v celé firmě přechod na nové cloudové řešení?

Naši firemní ajťáci vám poskytnou dokonale zabezpečené cloudové úložiště s neomezenou kapacitou na ukládání dat, o které se nebudete muset starat. Samozřejmostí je webhosting, aplikační hosting i poskytnutí dedikovaných serverů, na kterých vás nikdo nebude zpomalovat.

Vyřešíme za vás technologie cloudu i jeho samotný provoz, včetně spolehlivé podpory 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Napište nám přes formulář, nebo zavolejte na číslo 720 939 789 a my vám rádi zodpovíme jakékoliv dotazy a případně rovnou navrhneme cloudové řešení na míru.

60 minut konzultace zdarma

Hledáte parťáka pro konzultaci IT projektu?

Pojďme na to